Gert kijkt over tafel zijn vrouw aan. Hij pakt de lepel op en vraagt aan zijn vrouw: Wil jij ook nog wat? Ze aarzelt, maar zegt dan “Nee dank je, ik heb genoeg.” Gert kijkt in de pan. Het is nog maar een klein beetje. “Dat kunnen we toch samen delen?” vraagt hij. “Ja, dat kan maar ik heb echt genoeg gehad.” “Oké”, antwoordt Gert, “dan eet ik het wel alleen op.”

Zuchtend kijkt Gaby toe hoe Gert de pan leegmaakt. Waarom moet die pan nou altijd leeg? Wat geeft het als er iets overblijft? Ze weet dat Gert hier heel anders over denkt. Je gooit toch geen eten weg. Dat is zonde. Ja, daar is ze het ook wel mee eens. Ook zij wil geen eten weggooien maar toch… hoe erg is dat in vergelijking met altijd maar alles op willen maken. Zeker als je al genoeg gegeten hebt.

Naam van de afbeelding
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn
  • Pinterest

Want, denkt ze, wat is uiteindelijk erger? Dat je het in de afvalbak gooit of dat je je lichaam als afvalbak gebruikt. Ze besluit om toch nog een keer de discussie aan te gaan.

Voor zichzelf zet ze haar argumenten alvast op een rij:

  • Een restje kan je bewaren voor de volgende dag. Om bijvoorbeeld bij de lunch te gebruiken.
  • Restjes kunnen de vriezer in voor als we een keer geen zin of tijd hebben om te koken.
  • En dan het moeilijkste: weggooien. Dit moet ze goed onder woorden brengen. Ze weet dat Gert hier fel op is.
  • Wat is voedselverspilling?
  • Overeten en weggooien zijn beide een vorm van voedselverspilling. Dat is eigenlijk het grootste discussiepunt. Gert denkt dat wanneer hij het opeet het nog nut heeft. Hij begrijpt niet dat dit voor zijn lichaam schadelijk is. Best vreemd want hij hoeft alleen maar in de spiegel te kijken om te zien wat het met zijn figuur doet.

Weggooien is nog altijd beter dan jezelf overeten.

Op het moment dat je stopt met eten, als je genoeg hebt, gaat je spijsvertering aan het werk. Dat is een optimale situatie. Eet jij meer dan je nodig hebt dan gebeuren er een aantal (negatieve) dingen in je lichaam. Je spijsvertering wordt overbelast en heeft meer energie nodig om al het voedsel te verteren. Alles wat niet direct nodig is voor het functioneren van je lichaam wordt opgeslagen in de vorm van vet. Dit is de reserve voor magere tijden.

In de praktijk betekent het dat je én minder energie hebt voor je dagelijkse taken én dat je telkens wanneer je meer eet dan je nodig hebt een beetje dikker wordt.

5 Tips om van je lichaam geen vuilnisbak te maken:

  • Bekijk de eerdergenoemde argumenten. Bewaar restjes in de koelkast of bewaar ze in de vriezer.
  • Kijk eens naar jezelf. Ben je geneigd alles op te eten? Bedenk dan iedere keer waarom je dat doet. Heb je het nodig, is het een gewoonte of vindt je het zonde om te laten staan?
  • Als je besluit het op te eten, bedenk dan wat het met je lichaam doet. Je spijsvertering zal het zwaarder hebben en meer energie nodig hebben om alles te verwerken. Dit gaat ten koste van de energie die je in andere zaken kan steken. Is dat wat je wilt?

Wat is erger: iets in een vuilnisbak gooien of je lichaam als vuilnisbak gebruiken. Beide is voedselverspilling. Maar van welke heb jij uiteindelijk het meeste last?

Op het moment dat je gaat koken kan jij al andere keuzes maken. Wel of geen voedsel weggooien begint al in de keuken of eigenlijk nog eerder. In de supermarkt. Door minder klaar te maken of in te kopen.

Genieten

Als jij gewend bent om teveel te eten is het lastig om het verzadigingspunt van je lichaam te herkennen. Door je constant bewust te zijn van wat je eet en hoe je eet kan je jezelf weer aanleren om te stoppen wanneer je genoeg hebt.

Vind jij het lastig om dat in je eentje uit te zoeken, herken jij jezelf in Gert of zijn vrouw? Meld je dan ook aan voor een vrijblijvend kosteloos  gesprek. In een kwartier tot maximaal een half uur bespreken we tegen welke problemen en uitdagingen jij aanloopt. Dan bekijken we samen of en hoe ik je kan helpen om op een gezondere manier met voeding om te gaan. Zodat je weer optimaal kan genieten van eten.

Pin It on Pinterest

Share This