Selecteer een pagina

Er zijn bijna twee miljoen mensen met reuma of reumatische klachten. De meeste mensen met reuma hebben last van pijn en stijfheid in gewrichten of spieren en vermoeidheid. Daardoor is bewegen vaak moeilijk. Reuma is chronisch en wordt vaak behandelt met medicatie. Toch kan het ook anders. Want het is ook mogelijk om reumatische klachten te verminderen met voeding. Wanneer ik mijzelf als voorbeeld neem kan ik volmondig JA zeggen. Daarvoor ga ik bewust gezond eten. De suikers en kant-en-klaar producten laat ik staan en ik merk binnen een paar weken al verschil.

De invloed van voeding

Voeding heeft een grotere invloed op onze gezondheid dan we ons meestal bewust zijn. Als we het hebben over reumatische klachten dan kan ik zeggen dat voor mij gezonde natuurlijke voeding betekent dat ik klachtenvrij ben.

slankfitenenergiek.nl reumatische-klachten-kunnen-verminderen-voeding
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn
  • Pinterest

Daarnaast is het wel zo dat reuma wispelturig is. Klachten kunnen een tijdje weg zijn en ineens weer de kop opsteken. Over het algemeen weet ik, wanneer ik klachten ervaar, dat het wel te herleiden is tot iets wat ik gedaan of gelaten heb. Van alle mensen met reumatische klachten zal de één van de ander verschillen. Het kan best zo zijn dat mensen met hetzelfde type reuma verschillende gradaties van heftigheid ervaren. Het individu maakt het verschil. En dat is hetzelfde met resultaten. Ja gezonde voeding kan je klachten verminderen. Maar ook hierbij zal het resultaat per persoon verschillen.

Levenskwaliteit

Feit is dat reuma veel invloed heeft op de levenskwaliteit van mensen. Men kan dingen niet meer of minder goed. Met onderling veel verschillen. Waar de één al moeite heeft met het openen van een fles frisdrank ervaart een ander pas beperkingen wanneer hij een lange wandeling maakt. En of jij nu leidt aan een zware vorm van reuma of een wat mildere variant, het is een onderdeel van jouw dagelijkse leven.

Het wel of niet ervaren van pijn zal jouw dagritme bepalen. Het herinnert je eraan dat je niet meer alles kan wat vroeger moeiteloos ging. In mijn ogen één van de ergste zaken is dat menig specialist ervan uit gaat dat het alleen maar erger zal worden. En er geen mogelijkheid op verbetering is. Onbewust slaan we dit op en we gaan ervan uit dat dit inderdaad zo is.

Maar het kan ook anders

Dan spreek ik weer uit eigen ervaring. Met de juiste voeding kan het proces geremd worden en mogelijk zelfs omkeren. Kom je ooit van je reuma af? Nee, maar een vermindering van je klachten is een heel realistische verwachting wanneer je met voeding aan de slag gaat.

Mijn ervaring met reuma

Nadat ik de diagnose Psoriasis had gekregen, nu ruim 20 jaar geleden, kwam ik erachter dat dit niet alleen een huidziekte is maar dat er ook een connectie met reuma is. Dit ging ik al snel ervaren. Mijn polsen zijn bij mij mijn zwakke punt. Door mijn dieet aan te passen verdween mijn Psoriasis én de pijn in mijn polsen. Ook de onlangs geconstateerde ziekte Sjögren Syndroom blijkt aan reuma gerelateerd te zijn. Ik heb dus twee kansen om reumatische klachten te ontwikkelen…

En dat merkte ik een poosje terug, toen ik een periode slechter at merkte ik al gauw dat mijn beide polsen zwakker werden. Nu zo’n drie weken later is het weer helemaal oké.

Wat heb ik gedaan?

Terug naar basis zoals ik het zo’n twintig jaar geleden deed. Dat betekent suiker verbannen uit mijn menu. Suiker is één van de meest ontstekingsbevorderende producten in onze voeding. Daarnaast heb ik mijn groente- en fruit inname weer verhoogd. Heb ik de koemelkproducten geschrapt, gluten gemeden en maar weinig vlees genomen. Dit klinkt als heel drastisch maar voor mij is dit iets wat ik al heel lang doe. En met een reden. Mijn gezondheid.

Meer mensen met dezelfde ervaring

Zoals ik al vertelde is het nu weer helemaal in orde. Dat betekent dat ik geen rekening meer hoef te houden met een zwakte in mijn polsen. Oftewel ik doe alles waar ik zin in heb. Mijn verhaal is natuurlijk maar één voorbeeld. Ik heb inmiddels meerdere mensen met reumatische klachten begeleid. En zonder uitzondering zijn de klachten verbeterd. Zij vertellen mij dat pijn in de kleine gewrichten is verdwenen. Ook is het weer mogelijk om langere tijd inspannend werk zoals tuinieren te doen. Zonder er twee dagen van te moeten herstellen. Het enige wat deze personen hebben gedaan is hun voeding aanpassen.

Werkt dit ook voor jou?

Ik zou hier natuurlijk graag ja op zeggen maar daarvoor is specifieke kennis nodig over jouw persoon en jouw voedingspatroon. Als ik inzicht heb in wat jij eet kan ik een inschatting geven of er mogelijk verbetering kan optreden. En nogmaals, niemand is gelijk en niemand heeft dezelfde situatie. Buiten voeding zijn er nog veel meer factoren die van invloed kunnen zijn op jouw ziekte. Maar feit is dat gezonde voeding heel veel voor jou en je reuma kan doen.

Benieuwd naar wat jij zelf bij kan dragen aan een verbetering van reuma? Vraag een oriënterend gesprek aan en we kijken samen of en hoe ik jou verder kan helpen.

Meer informatie over reuma en wat je er zelf aan kan doen vindt je op Jouw Natuurlijk Evenwicht

Pin It on Pinterest

Share This